Proprietățile și semnificațiile topazului

0
653
topaz proprietati

Oamenii au fost fascinați dintotdeauna de calitățile pietrelor prețioase, pe care le foloseau pentru a împodobi tot felul de bijuterii rafinate – de la inele de logodnă, coliere și brățări până la diferite pandantive.

Când vine vorba despre alegerea unui inel de logodnă, varietatea tipurilor de pietre pe care le ai la dispoziție face ca misiunea să devină destul de dificilă.

Topazul – una dintre cele mai apreciate pietre prețioase

Datorită numeroaselor sale proprietăți, una dintre cele mai căutate pietre prețioase este topazul. Având o intensitate variată a culorii atunci când este privită din unghiuri diferite, această piatră prețioasă ocupă un loc fruntaș în topul celor mai apreciate geme.

Culoarea, claritatea excelentă și transparența se numără printre atributele pe care le are topazul. În stare naturală, acesta se găsește în diferite forme și poate avea culori variate – de la albastru, verzui, violet, brun și roșu, până la auriu sau roz.

Etimologia și semnificația topazului

Conform relatărilor lui Gaius Plinius Secundus, numele acestei geme provine de la denumirea insulei „Topazos” din Marea Roșie. Alte consemnări arată că denumirea sa provine dintr-o scriere veche sanscrită, de la „tapas” care înseamnă „foc”, „flacără” sau „căldură”.

Topazul este piatra iubirii și a norocului și aduce împliniri în viața personală, prin faptul că îi ajută pe purtători să-și îndeplinească obiectivele. Fie că este vorba despre prietenie, dragoste sau afaceri, aceasta piatră prețioasă contribuie la îmbunătățirea relațiilor existente, încurajând onestitatea, loialitatea și încrederea.

Gema ocupă poziția numărul 8 pe scara durității (denumită și scara lui Mohs), iar în alcătuirea sa intră o sumedenie de incluziuni cu forme variate, cum sunt, de exemplu, lacrimile.

Topazul – piatra succesului

Încă din perioada Antichității – de exemplu, în vremea Egiptului și a Romei Antice – se punea accentul pe confecționarea bijuteriilor împodobite cu topaz, accesorii în vogă la vremea aceea. Această piatră prețioasă era importată de către civilizațiile antice, din regiunea Ceylonului (Sri Lanka).

Se pare că în timpului Evului Mediu, mulți îi atribuiau topazului proprietăți profilactice și vindecătoare. Așadar, orice persoană care suferea de vreo boală psihică sau fizică putea să beneficieze de atributele magice ale acestei geme. Clericii și regii purtau bijuterii împodobite cu topaz sau cu alte pietre prețioase.

De asemenea, în anul 1600, oamenii considerau că topazul poate ține la distanță magia și că poate elimina sentimentele negative (furia, supărarea etc).

Timp de secole, în anumite culturi – de exemplu, în India, exista credința conform căreia cel care va purta această piatră prețioasă deasupra inimii va avea parte de o viață îndelungată, plină de frumusețe și îi va spori creativitatea.

Se spune că cel care va purta bijuterii cu topaz va avea succesul asigurat pe toate planurile – fie că vorbim despre afaceri, fie că este vorba despre iubire.

De altfel, curentul Art Deco, preponderent semnificativ pentru anii 1920-1930 este recunoscut pentru bogăția obiectelor împodobite cu topaz, una dintre cele mai utilizate pietre prețioase din acele timpuri.

Proprietăți benefice ale topazului

Se spune că fiecare piatră prețioasă aduce purtătorului său beneficii, iar cu siguranță această gemă nu face excepție de la regulă. În vechime existau unele credințe – ce se mențin până astăzi în anumite culturi – potrivit cărora topazul deține anumite proprietăți terapeutice, influențând pozitiv starea emoțională a persoanei care o poartă.

Iată câteva din beneficiile pe care le poate aduce această piatra prețioasă purtătorilor:

  • Stimulează gândirea creativă;
  • Atrage energii pozitive și respinge energii negative;
  • Aduce echilibru interior;
  • Funcționează ca un catalizator pentru aptitudinile personale;
  • Îndepărtează depresia și alungă insomniile;
  • Sporește capacitatea de a depăși orice fel de temere;
  • Potențează încrederea în sine;
  • Îi ajută să se elibereze de emoții dificile;
  • Favorizează instalarea unei stări de spirit pozitive.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ