Top 10 cele mai apreciate pietre prețioase din lume

0
3316
pietre pretioase

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost interesați de frumusețea pietrelor prețioase, pe care le utilizau adesea pentru a făuri obiecte de podoabă datorită calităților estetice. Industria bijuteriilor a evoluat mult, mai ales în ultimii ani, astfel că astăzi există o varietate mare de modele de inele de logodnă cu pietre prețioase care au un design unic și special.

La ora actuală, există mai multe tipuri de pietre prețioase, frumusețea constând în diversitate. Așadar, putem vorbi despre pietre prețioase incolore, albe sau putem vorbi despre pietre prețioase negre sau colorate. Aceste minerale au îndeplinit diferite roluri în miturile și legendele din anumite culturi, atribuindu-se de multe ori puteri supranaturale și proprietăți terapeutice.

De regulă, calitatea unei pietre prețioase este stabilită în funcție de anumite criterii cum ar fi: culoarea, gradul de transparență, puritatea, mărimea, modul de șlefuire și duritatea (poziția pe care o ocupă pe scara Mohs).

Tipuri de pietre prețioase

Fiecare nestemată este unică, are o culoare deosebită și ascunde o poveste, mai ales că formarea unui cristal în natură durează până la câteva milioane de ani.

Iată care sunt cele mai căutate și mai apreciate pietre prețioase din zilele noastre:

  1. Diamantul roșu

Denumirea de „diamant” provine din limba greacă de la „adamas” și se traduce prin „indestructibil”, „de neînvins”. Această piatră prețioasă ocupă locul 10 pe scara durității, iar în cadrul procesului de formare, care durează aproximativ 3 miliarde de ani, intră magma topită.

diamant rosuCea mai scumpă și cea mai rară piatră prețioasă din întreaga lume este diamantul roșu. De-a lungul timpului, s-au găsit mai puțin de 30 de diamante roșii până în zilele noastre.

Se pare că cel valoros dintre ele este „Moussaieff Red Diamond”, care are 5.11 carate, iar în anul 2011 a fost achiziționat pentru suma de 8 milioane $. Valoarea unui diamant se estimează după standardul celor 4 C: cut (tăietură), color (culoare), clarity (claritate) and carat (greutate).

  1. Smaraldul

Smaraldul reprezintă o varietate rară de beriliu mineral și are o culoare verde datorită conținutului ridicat de crom. Denumirea de „smarald” își are originile în limba greacă de la „smaragdus”, care înseamnă „piatră strălucitoare”.

  1. Safirul

Safirul se numără printre cele mai dure pietre prețioase și face parte din clasa Corindon, având o duritate de 9 pe scara Mohs, astfel că doar diamantele le depășesc în duritate. Au fost descoperite safire fine de culori pastelate în India, Sri Lanka, Cambodgia, Tanzania.

  1. Rubinul

Rubinul este identificat ca o varietate de corindum, iar denumirea sa provine din limba latină de la „rubeus” care înseamnă „roșu”.

De regulă, costul unui rubin este determinat, în principal, de culoarea sa. Cel mai strălucitor și cel mai bun rubin roșu este cunoscut sub numele de „Pigeon Blood Red”.

  1. Taafeiteitul

Acest mineral face parte din categoria celor mai rare pietre prețioase și de obicei, se găsește în Sri Lanka și Tanzania. În anul 1945, geologul de origine austriacă Edward Charles Richard Taaf descoperă taafeiteitul.

  1. Grandidieritul

Grandidieritul este o bijuterie foarte rară, care poate costa până la 20.000 $ per carat, fiind descoperită pentru prima dată în Madagascar în anul 1902.

  1. Opalul negru

opal negruCu toate că opalul este frecvent întâlnit, există anumite tipuri – cum este opalul negru – care sunt foarte rare. În general, aceste pietre prețioase negre sunt exploatate de la Lightning Ridge din New South Wales, Australia. În general, valoarea lor este de aproximativ 2300 de dolari per carat.

  1. Berilul roșu

Berilul roșu este un mineral compus din berili, aluminiu și silicat și poate costa până la 10 000 de dolari/carat. De altfel, acesta este exploatat în munții Wah Wah din Utah. Studiile geologice demonstrează raritatea acestei pietre prețioase, astfel că pentru fiecare cristal de beril roșu, se pot găsi aproximativ 150 000 de diamante de calitate.

  1. Alexandrit

Cu toate că a fost numit în onoarea țarului rus Alexandru al II-lea, această piatră prețioasă are o nuanță frumoasă de verde-albastru sau magenta care strălucește în diferite surse de lumină. Poate fi confundat cu ușurință de către necunoscători cu un smarald în timpul zilei, iar noaptea cu un rubin. Alexandritul a fost descoperit în anii 1830 în Munții Urali din Rusia, iar noi depozite s-au găsit în Africa de Est, în Sri Lanka și în Brazilia.

  1. Painitul

Arthur C.D. Paine a descoperit pentru prima dată această piatră portocaliu-brună în Myanmar în anii 1950. Erau cunoscute doar două exemplare în întreaga lume ceea ce poziționa această gemă în topul celor mai rare pietre prețioase din lume. Costurile unei astfel de nestemate se ridică până la 60 000 de dolari pe carate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ