Semnificațiile pietrelor semiprețioase

0
338
pietre semipretioase

Indiferent de contextul cultural și social, oamenii au fost fascinați de-a lungul timpului de obiectele de podoabă pe care le înfrumusețau cu fel și fel de pietre prețioase sau semiprețioase. Nu doar culorile și aspectul estetic pe care îl conferă bijuteriilor sunt atribute care conving anumite persoane să poarte accesorii cu pietre, ci și semnificațiile pe care acestea le au.

Iată un top cu cele mai îndrăgite pietre semiprețioase și valorile simbolice asociate:

1. Topazul

topaz piatra semipretioasaOcupă locul 8 de pe scara lui Mohs – denumită și scara durității, fiind o piatră transparentă cu anumite incluziuni ce îi conferă unicitate.

Conform unor surse, denumirea provine din sanscrită de la cuvântul ͈tapasʺ (care înseamnă „foc”),  însă există și opinii conform cărora numele provine de la Insula Topazos din Marea Roșie.

Această piatră semiprețioasă se găsește într-o varietate de culori – nuanțe de maroniu, galben, portocoliu, roșu, albastru, inclusiv în variantă incoloră. Topazul eliberează purtătorul de stres și de emoții negative.

2. Ametistul

ametist piatra semipretioasaUtilizat încă din Antichitate la popoarele și civilizațiile egiptene, romane și etrusce, ametistul a fost denumită mult timp “piatra episcopală”.

Acesta a fost montat în coroanele regale și poate avea diferite nuanțe de violet – de la cel mai deschis la cel mai închis. Denumirea de ametist își are originea în grecescul amethystos, care s-ar traduce ͈împotriva beției”.

În Evul Mediu, exista credința conform căreia cel care poartă o astfel de piatră era protejat de vrăji de magie neagră. Conform legendei, tratează insomniile și asigură un echilibru la nivelul metabolismului.

3. Granatul

granat piatra semipretioasaAceastă piatră semiprețioasă semnifică loialitatea și prietenia, dar poate însemna și dragoste atunci când cineva oferă persoanei iubite în dar o bijuterie cu granat de culoare roșu intens.

De altfel, paleta de culori pe care o are această nestemată nu se rezumă doar la nuanțele de roșu, ci se pare că granatul mai poate avea culoarea oranj, galben și verde pal sau închis.

4. Acvamarinul

acvamarin piatra semipretioasaFiind apreciată datorită calităților sale estetice, acvamarinul este una dintre cele mai populare pietre semiprețioase.

Culorile sale pot varia de la albastru sau verde deschis până la cele mai închise nuanțe de verde-albăstrui.

Nestemata ar putea avea puterea de a-i feri pe purtători de nedreptăți și de necazuri.

5. Opalul

opal piatra semipretioasaUtilizat la început pentru a confecționa uneltele, iar ulterior pentru a împodobi anumite obiecte și accesorii, opalul avea o semnificație aparte în diferite culturi.

În vechime, exista credința conform căreia această piatră semiprețioasă purta noroc utilizatorului și ținea la distanță spiritele rele.

Opalul poate avea diferite nuanțe – albastru, roșu-portocaliu, galben-verzui, incolor, alb, galben-brun sau chiar roșu-brun.

6. Turcoaz

turcoaz piatra semipretioasaÎn general, această piatră prețioasă are culoarea albastru – datorită compoziției de cupru – iar dacă se adaugă fier, nestemata capătă culoarea verde.

Se spune că turcoazul revitalizează organismul, poate contribui la regenerarea organismului.

În vechime, exista credința conform căreia această piatră prețioasă tratează problemele de potență și de sterilitate.

Deseori, turcoazul era asociat cu științele oculte, atribuindu-se puteri magice.

7. Onixul

onix piatra semipretioasaPoziționat pe locul 7 pe scara durității – a lui Mohs – onixul are un luciu sticlos sau mat și poate fi opac sau chiar translucid.

Specialiștii consemnează existența mai multor tipuri de onix – negru, alb, onix verde sau sardonix.

Este considerată piatra diplomației și a dreptății, ajutând la ameliorarea conflictelor și la menținerea unei stări pozitive a purtătorului.

Se spune că onixul îl ferește pe purtător de blesteme, de vibrații, emoții negative și îi conferă echilibru emoțional.

8. Zirconiul

zirconiu piatra semipretioasaPurtătorii bijuteriilor montate cu zirconiu au parte de pace interioară, înțelepciune și sunt feriți de ghinion și de sărăcie.

Potrivit credințelor din Evul Mediu, această piatră semiprețioasă proteja oamenii de spiritele rele și de energiile negative.

Deseori era considerată a fi piatra înțelepciunii. Denumirea provine din arabă de la cuvântul „zaragoon”, care înseamnă „stacojiu” sau de „culoarea aurului”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ