Peridotul – o piatră care protejează iubirea

0
81
inel logodna peridot

La fel ca multe alte pietre semiprețioase, și peridotul are propria sa poveste, interesantă din orice unghi ai privi-o. Însă, nu aceasta este importantă, ci poveștile în care joacă rolul central, cum sunt aniversările și cererile în căsătorie.

Întâlnită și sub numele de olivină, crisolit și hrisolit, aceasta este una dintre puținele pietre care există doar într-o singură culoare – verde luxuriant.

Originea numelui este incertă. Anumite surse afirmă că ar fi un derivat al cuvântului grecesc „peridona”, care ar însemna, în linii mari, abundență, iar altele că ar proveni din ango-normandul cuvânt „pedoretes”, care definește un anumit tip de opal.

Scurtă istorie a peridotului

Încă din cele mai vechi timpuri, peridotul era apreciat pentru calitățile sale curative și estetice, iar odată cu dezvoltarea artei bijuteriei a început să fie din ce în ce mai popular.

Se găsește menționat și în Biblie, sub numele de hrisolit, iar vechii egipteni îi expuneau frumusețea în bijuteriile lor acum 4000 de ani în urmă. Cleopatra a folosit peridotul atât în obiectele de podoabă, cât și în decorarea celor de cult, fiind convinsă de puterile magice ale acestuia.

bijuterii peridot simbol iubire

În Grecia antică, această piatră era adesea numită olivină sau crisolit, deși cel din urmă reprezintă mai mult peridotul într-o nuanță mai deschisă de verde. Nici vechii romani nu au fost indiferenți în fața frumuseții luxuriante a peridotului, numindu-l „smaraldul de seară”.

În Epoca Barocului era considerat piatra îndrăgostiților, crezându-se că-i apără pe cei care îl poartă de tristețe și de ghinion. De-a lungul timpului, grație nuanței superbe, a ajuns într-un anumit moment să fie considerat mai scump decât diamantul, iar în prezent împodobește nenumărate bijuterii superbe, de la coliere și cercei, la prețioase inele de logodnă.

O piatră a iubirii și a protecției

Piatra de peridot este una dintre cele mai frumoase lucrări ale naturii și, introdusă în bijuterii, aduce purtătoarei senzația permanentă a unei nopți de august, în care vântul suflă cald printre frunzele unui arbore secular.

Încă din trecut, acest cristal de un verde superb, pe fațetele căreia se reflectă splendid lumina, era văzut ca un simbol al iubirii și al protecției. De asemenea, se spunea că ar avea proprietăți magice și că, datorită lor, spiritele rele, tristețea și ghinionul pot fi ținute la distanță.

peridot simbol iubire

Peridotul ajută în înlăturarea sentimentului de vinovăție, a stresului, oboselii și anxietății, deschizând și purificând centrul inimii (chakra Anahata), precum și pe cel al plexului solar (chakra Manipura). Ținând la distanță aceste tipare negative, el oferă protecție celei care îl poartă și nu numai. Se consideră că ajută la înțelegerea destinului și a obiectivelor spirituale, la înțelegerea motivațiilor și la atingerea țelurilor stabilite.

În plan mental, acest cristal atenuează gelozia, invidia, furia și resentimentele, întărind încrederea în sine. De asemenea, stimulează dragostea pentru sine și pentru cei din jur, fiind din punct de vedere emoțional, un factor benefic în relațiile celui care îl poartă.

Un cristal cu efect regenerator și tonic

În primul rând, culoarea acestui cristal are un efect calmant și relaxant asupra minții și sufletului, conducând parcă privitorul înapoi în sânul naturii. Apoi, peridotul este asociat celui de-al IV-lea centru energetic, cel al inimii, fiind astfel o piatră vindecătoare.

inel de logodna aur peridot

Se consideră că ar avea efect regenerator și tonic, îngrijind și regenerând țesuturile, echilibrând metabolismul și menținând sănătatea pielii. Acesta acționează asupra sistemului imunitar și asupra celui endocrin, ajutând în buna lor funcționare, fiind recomandat persoanelor cu afecțiuni autoimune.

Peridotul este, de asemenea, un vindecător al problemelor intestinale și al celor ce țin de circulația sangvină, iar energia sa echilibrează funcțiile limfatice și cele psihice, fiind astfel util în ceea ce privește înlăturarea apatiei și a depresiei.

Un simbol al iubirii nemărginite

Această piatră semiprețioasă permite artiștilor bijutieri să creeze adevărate opere, de la coliere spectaculoase care pot fi oferite în dar soției cu ocazia aniversării căsniciei, la inele de logodnă menite să sigileze iubirea.

pandantiv peridot

Fiind atât un simbol al dragostei, cât și al vindecării, peridotul împodobește degetele acelor femei sensibile și grațioase, pentru care natura reprezintă un refugiu al minții și al sufletului. De asemenea, inelele de logodnă cu peridot se potrivesc de minune femeii moderne, mereu în mișcare, care are nevoie de energie pentru a trece cu brio prin multitudinea de provocări oferite de viață.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ