Vibrația ametistului: Semnificații și proprietăți

0
41028
ametist piatra iubirii

Ametistul este considerată una dintre cele mai frumoase pietre semiprețioase. Datorită culorii sale spectaculoase, care poate varia de la violet la purpuriu, această piatră semiprețioasă este una dintre cele mai valoroase varietăți de cuarț.

Unii susțin că ametistul poate transforma energia în iubire, poate combate stresul și poate induce purtătorului o stare de liniște sufletească.

Etimologia termenului „ametist”

Cuvântul a-methystos are la bază cuvântul grecesc „methy” care înseamnă „vin”, alte surse consemnează că ametistul vine de la „amethustos” ce înseamnă cel-ce-nu-e-beat. În general, ametistul era purtat la vedere pentru că avea funcții profilactice și de protecție împotriva vrăjitoriei și a gândurilor negre. De asemenea, grecii credeau că această piatră semiprețioasă are rolul de a ține la distanță atât prietenii falși, cât și hoții.

Ametistul în diferite culturi

În Antichitate, pe lista celor mai rare pietre se află ametistul, iar în anumite religii, acesta are o încărcătură spirituală deosebit de puternică. De pildă, în India era considerată piatra brahmanilor, pentru celți era „piatra druizilor”, iar budiștii îi atribuiau capacități de purificare, astfel era considerată prin excelență „piatra evoluției pe treptele spiritualității”.

În trecut, era supranumită piatra episcopală deoarece era dăruită episcopilor creștini atunci când erau învestiți. Se spune că preoții erau feriți de vicii, iar această nestemată îi ajuta să-și respecte jurământul de castitate. De asemenea, ametistul reprezenta în multe culturi pietatea, smerenia și sinceritatea.

Din anul 1912 a fost desemnată piatra lunii februarie de către Societatea Americană de Gemologie (American Gem Society) și, de asemenea, este considerată importantă pentru celebrarea aniversării a șase ani de mariaj pentru cuplurile căsătorite.

Se mai spune că Sfântul Valentin este asociat de multe ori cu această nestemată, datorită capacității sale de purificare spirituală la cel mai înalt nivel. Unii oameni consideră că poate transforma energia în dragoste. De altfel, se consideră că poate fi purtată ca o amuletă datorită atributelor de protecție pe care le posedă.

Legenda ametistului

ametist piatra semipretioasaUna dintre versiuni susține că frumoasa Amethysta a dorit să rămână pură astfel că nu a răspuns rugăminților stăruitoare a lui Bachus, Zeul Vinului. Diana, zeița vânătorii, a transformat-o într-un cristal de cuarț. Legenda mai spune că Bachus a turnat vin peste cristal, dându-i nuanța de violet.

O altă variantă a legendei susține că Dionysos, supărat din cauza insultelor primite de la un muritor a jurat că prima persoană care îi va ieși în cale va fi sfâșiată de tigri. Astfel Amethystos, o frumoasă tânără care mergea către altarul zeiței Artemis pentru a-i aduce ofrande îi apare în față. Zeița o transformă într-o statuie de cuarț pur, Dionysos toarnă vin peste statuie, iar aceasta capătă culoarea specifică ametistului.

Ce tipuri de ametist există

Calitatea ametistului diferă de la o zonă geografică la alta, iar cea mai bună calitate o are ametistul complet transparent.

Există două tipuri de ametist – cel oriental (cunoscut și sub denumirea de safir violet) – care posedă toate caracteristicile safirului și ale rubinului. Cel de-al doilea (supranumit ametist veritabil) este o formă de cuarț.

În stare naturală, are o culoare violet, mov, lila, levănțică, purpuriu cu inserții transparente sau albe. Ametistul ocupă poziția 7 pe scara Mohs, denumită și scara durității.

Are un luciu sticlos, semitransparent până la transparent. De altfel, structura sa este diferită de alte cristale care au aceeași duritate și greutate, iar, de regulă, construcția se realizează stratificat determinând apariția unor zone în proximitate cu o coloristică diferită.

Din acest motiv, ametistele uniform colorate sunt de o raritate incredibilă. Pe lista țărilor de proveniență se numără: Brazilia, Madagascar, Germania, Rusia, Sri Lanka.

Cristalul de ametist reacționează la căldură, așadar, culoarea ametistului se modifică la temperaturi ridicate, devenind mai pală, iar atunci când este expus în lumină are tendința de a se albi. De aceea, bijuteriile care conțin ametist nu ar trebui să fie purtate la plajă, la solar sau în locuri unde pot fi expuse la temperaturi mari sau la doze ridicate de radiații luminoase.

Ametistul aduce împlinire în dragoste

În concepția grecilor, ametistul aducea multă dragoste și fericire persoanelor care purtau bijuterii împodobite cu o astfel de piatră. De asemenea, aceștia mai credeau că cei care savurau licoarea dintr-o cupă de ametist erau mai puțin predispuși riscului de a se îmbăta sau de a fi otrăviți.

Unele surse consideră că în funcție de nuanțele de culoare, ametistul se poate împărți în mai multe categorii:

  • Ametistul lavandă (violet) – se spune că aduce lumină și dragoste. Face legătura între inimă și vorbire. Dacă culoarea este mai deschisă, unii consideră că facilitează activitatea cerebrală.
  • Ametistul Chevron sau Marmorat are capacități de stimulare a sistemului imunitar. Unii relatează că acest tip de ametist poate contribui la găsirea unei soluții la orice problemă. De asemenea, poate ajuta la eliminarea stresului.
  • Ametistul ananas are un rol esențial în ceea ce privește stimularea imaginației.
  • Ametistul lila care are o nuanță pală – este extras din zona Maramureșului, are o vibrație înaltă și subtilă armonizatoare.
  • Ametistul verde (vermarin) mai este denumit și Prasiolitul, denumire de origine greacă ce provine de la cuvintele „prason” – „praz” și „litos” – „piatră”.

 

 

sursa foto 1: https://www.gemstonesbrazil.com

sursa foto 2: http://themotherhouseofthegoddess.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ