Diamante si pietre pretioase

In aceasta sectiune gasiti informatii generale despre diamante si alte pietre pretioase:


DIAMANTE

diam

Numele provine din limba greaca “adamas" care inseamna invincibil. Montat intr-o multitudine de bijuterii, in special inele, acestea sunt apreciate de secole.
Cele 4 caracteristici definitorii ale diamantelor sunt: taietura, culoare, claritate si carate. Standardul celor 4C (cut, colour, clarity, carat) este utilizat in intreaga lume pentru a identifica raritatea unui diamant.
Taietura se refera la unghiurile si proportiile create intr-un diamant. Acesta este singurul aspect al diamantului determinat de interventia umana, tipul taieturii determinand stralucirea diamantului.
Diamantele sunt disponibile in aproape toate culorile, insa cele mai populare si mai scumpe sunt diamantele incolore.
Claritatea este data de numarul de incluziuni prezente in interiorul unui diamant. Cu cat de numarul de incluziuni este mai mare, cu atat mai mica va fi valoarea sa.
Greutatea unui diamant se masoara in carate. Un carat are aproximativ 0,2 grame.


SAFIRE

saf

Safirul este cunoscut pentru nuantele sale catifelate de albastru dar poate fi intalnit si in alte culori. Sunt pietre foarte dure, numai diamantele depasindu-le duritatea. Este o piatra pretioasa potrivita pentru inelele de logodna, semnificand loialitate si intelepciune. Valoarea unui safir este data de culoare, transparenta si dimensiune.


RUBINE

rub

Numele provine din cuvântul latin "ruber", ceea ce înseamna rosu. Simbolizeaza iubirea, aduce bogatie si noroc in dragoste. In functie de cantitatea de crom continuta, culoarea rubinului variaza de la roz la rosu. Calitatea unui rubin este determinata de culoarea, claritatea si taietura sa.


SMARALDE

smar

Smaraldul este o varietate rara de beril. Culoarea verde este data de continutul ridicat de crom. Pentru evaluarea smaraldelor se utilizeaza tot standardul celor 4C. Daca in cazul diamantelor se verifica prima data claritatea, in cazul smaraldelor primul criteriu este culoarea. Culoarea unui smarald determina valoarea acestuia. Un smarald foarte fin are o culoare albastra-verde inchisa, stralucitoare si translucida.